Laatste update : 16-12-19 | Home | Contact  


WRC |BRC en andere | Rallycross | News

   

 RX Rallycross - manche 6 - Belgium - Mettet 2014


vw in mettet rallycross petter solberg leider in RX rallycross
2014. Doopjaar van een nieuwe FIA-wereldkampioenschap : RX Rallycross. En ook België is er bij. Onder impuls van vooral Koen Pauwels en ook Jos Janssens is de top van de rallycross in België.
Het circuit Jules Tacheny van Mettet werd speciaal aangepast met stukken oververhard en twee spectaculaire jumps om deze WK-wedstrijd te kunnen ontvangen. Het publiek staat op natuurlijke hellingen, zodat iedereen gemakkelijk van het spektakel kan genieten. Het circuit is groter en langgerekter dan het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen, zodat er in Mettet zeer veel publiek kan ontvangen worden, zonder dat het hinderlijk wordt voor de toeschouwers. Enig minpuntje is dat je haast nergens een volledig overzicht hebt over het parkoers, maar de spectaculaire omloop met twee jumps en de ruimte die het publiek heeft om de wedstrijd te volgen maken dat ruimschoots goed. Ook wie wat rondkuiert op het circuit, vindt nadien nog een mooi plaatsje. Op vrijdag komen eerste de Supernationals (Belgisch kampioenschap) aan de beurt. Zij verrijden hun finales na de WK-wedstrijd op zaterdag. Heel wat Belgische rijders beten hun tanden stuk op de jumps. In tegenstelling tot de RX-wagens zijn minder goed voorzien op deze zware beproevingen. Luc Maris won de +2000cc klasse en Christophe Chalmet won de -2000cc klasse.
Aan de hand van de gereden tijden (en dus niet van de behaalde plaatsen) in de vier reeksen worden twee halve finales samengesteld. De drie beste van elke halve finale komen in de finale. Bij de supercars hebben we verschillende Belgen aan de start : Duval (VW Polo), Jos Janssens (Ford Focus), Koen Pauwels (Ford Focus), Patrick Van Mechelen (Ford Fiesta), Michaël De Keersmaecker (VW Scirocco).
Duval staat in de eerste reeks al na 200 meter aan de kant (na contact met een andere deelnemer). Ondanks een schitterende derde heat (waar Duval zelf ook wel een tikje uitdeelt) zit hij niet in de finales. Ook de andere Belgen kunnen geen plaatsje in de finales van de Supercars bemachtigen. Het aantal kapotgereden bumpers, spoilers en spatborden, verloren karterplaten, afgerukte motorkappen is niet te tellen gedurende het weekend.
Toch staan drie Polo's in de finale : Toomas Heikkinen, Johan Kristoffersson en Anton Marklund. Ook Petter Solberg plaatst zich met een Citroën DS3. Timmy Hansen (Peugeot 208) en Pontus Tidemand met een mooie Audi S1 zijn de twee overige finalisten. En het gaat er hard aan toe in de finale. Solberg gaat als een razende tekeer en ondanks een gebroken ophanging, rijdt hij op een bepaald ogenblik aan de leiding. In de laatste ronde moet hij echter nog de jokerlap doen, zodat hij Heikkinen, Hansen en Kristoffersson nog moet laten voorgaan. Heikkinen wint dus de adembenemende finale. Daarmee zijn er in de 6 verreden wedstrijden van het kampioenschap al zes verschillende winnaars. Solberg doet uiteindelijk de beste zaak. Er zijn niet alleen punten voor de eindwinnaars, maar ook in de reeksen worden punten verdiend. Solberg verlaat Mettet aan de leiding van het World Rallycross kampioenschap voor Nitiss en Heikkinen. Bij de Touringcars gaat de overwinning naar de Belg Baelus (Volvo C30) en bij Super 1600 wint Baumanis (Renault Twingo).
De volgende wedstrijd is op 7 en 8 augustus in Canada. De RX-wagens - met uitzondering van de VW's van team Marklund- werden twee dagen na de wedstrijd al vanuit Antwerpen verscheept. Na enkele testen zal het team van Marklund de wagens laten overvliegen...
rallycross mettet team vw marklund
Bekijk binnenkort alvast wat sfeerbeelden van dit prachtige evenement, waar de toeschouwers weliswaar regelmatig een regenbui over zich heen kregen....

duval in mettet vw polo rx rallycross

We kijken al uit naar de editie RX Rallycross Mettet van 2015 !



     Links  | Akoya Pearl

     Webdesign Nico Leeuwerck © Disclaimer