Laatste update : 16-12-19 | Home | Contact  


WRC |BRC en andere | Rallycross | News

   

Geko Ypres Rally 2015
25 tot 27 juni met R-GT cup
Ford Mustang GT vanaf Omloop van Vlaanderen

De rally van Ieper wordt in 2015 verreden van donderdag 25 tot en met zateredag 27 juni. Op woensdagavond 24 juni is er traditioneel al de shake down voor de historic rally.

Ieper is bovendien één van de vijf proeven die de nieuwe FIA R-GT cup ontvangt. Deze nieuwe FIA cup doet twee wedstrijden van het Europees kampioenschap (ERC) en drie van het Wereldkampioenschap (WRC) aan (Corsica is ondertussen van ERC overgegaan naar WRC ter vervanging van de wedstrijd in de buurt van Straatsburg, die zijn budget niet rond kreeg). Alle wedstrijden worden op asfalt verreden. De nieuwe competitie staat open voor R-GT wagens met een FIA paspoort. Elke wagen is uniek en moet als dusdanig behandeld worden. Daarom zijn er nauwe contacten met de tuners. De Porsche 911 (996) GT3-RS) is de eerste R-GT, maar het is de bedoeling dat er tuners op de proppen komen met wagens van andere merken. De Porsche is in België al sinds 2004 te zien. Het Belgische Future World van Gérard Magniette ontwikkelde de 996 - een rallyversie van de 911 -in samenwerking met Porsche en in de Omloop van Vlaanderen 2004 ging de Porsche 996 GT3 Road Challenge dan van start (met Marc Duez als piloot). In 2014 won Patrick Snijers met de opvolger, de 997 GT3 voor het eerst een rally van het Belgisch kampioenschap : de East Belgium rally. Snijers bestuurde de Porsche al heel vaak. Hij werd ook tweede in de Cats Rally, de eenmalige nevenwedstrijd van de Rally van Ieper in 2005. Deze wedstrijd verzamelde de WRC's die niet meer toegelaten waren in het Europees kampioenschap. Ook de GT's waren niet toegelaten. In 2014 ging de FIA overstag en kon met een R-GT gereden worden in het WRC. Marc Duez debuteerde in de Monte Carlo (met de Belgische Porsche 996 GT3 van Carlo Muylle). Zijn voorbeeld werd gevolgd door de Fin Yari Ylipahkala (Rally van Finland - 997 GT3), de Brit Richard Tuthill (Rally van Duitsland - 997 GT3) en twee exeplaren van de 997 GT3 in de Rallye de France voor de Fransen François Delecour en Romain Dumas. En in 2015 dus een volledig kampioenschap voor dit soort wagens. "De FIA heeft hard gewerkt om deze voor het publiek heel aantrekkelijke wagens te integreren in het Wereld- en Europees kampioenschap rally", aldus Jarmo Mahonen, directeur Rally bij de FIA. "Ze heeft daarvoor nauw samengewerkt met de diverse tuners om zo op een goede manier de paspoorten voor de deelnemende wagens op te stellen".

Ook Ford had onlangs nieuws : voor het Belgisch kampioenschap zou vanaf de rally van Roeselare een Mustang ingezet worden in de GT klasse. Deze wagen zou bovendien gemakkelijk om te bouwen zijn volgens de FIA-specificaties. We kijken alvast uit naar een duel met de Porsche en kunnen alleen maar hopen dat nog een aantal wagens klaargestoomd worden. Naast de diverse Fiesta's biedt de Mustang een mooi alternatief.

NEW FIA R-GT cup 2015
Rallye Monte Carlo (WRC - 22 tot 25 januari)
Geko Ypres Rally (ERC- 25 tot 27 juni)
Rallye Deutschland (WRC - 20 - 23 augustus)
Tour de Corse (WRC - 1 tot 4 oktober)
Rallye International du Valais (ERC - 28 tot 31 oktober)
.





     Links  | Akoya Pearl

     Webdesign Nico Leeuwerck © Disclaimer


Foto NL (ADAC Rallye Duitsland)