Laatste update : 09-08-19 | Home |Tickets | Contact  


Rally Ieper | VIP autosport | WRC |BRC en andere | Rallycross | News

   

 • YPRES RALLY 2015 - update deelnemers

  09/06/2015.
  De inschrijvingen voor de rally van Ieper zijn afgesloten. De Skoda Fabia R5 is ondertussen gehomologeerd en zal in Ieper zijn debuut maken in het Belgisch rallykampioenschap. Loix heeft de wagen bij Skoda helpen ontwikkelen en heeft dus reeds tientallen kilometers getest met de vervanger van de Fabia S2000.
  Met slechts 1 opgave door mechanische problemen in vijf jaar, bleek de S2000 een zeer betrouwbare rallywagen. Afwachten hoe de R5 zal zijn, maar de verwachtingen zijn hoog.
  Naast de Skoda Fabia R5 zullen uiteraard van "alle" merken R5 uitvoeringen aan de start staan :
  Peugeot 208 T16 : de Ier Breen, leider in het EK en winnaar van de laatste ERC wedstrijd in Azoren, vorig jaar opgave door mechanische problemen; de Fransman Lefebre (actief in het WRC2); de Portugees Magelhaes (liet in Ieper al mooie dingen zien in het verleden en moest vorig jaar opgeven met een kapotte motor);
  Ook
  Kris Princen - vorig jaar niet aanwezig wegens geen geschikte auto- brengt zijn Peugeot aan de start. Kris won vorig jaar 5 van de 8 proeven van het Belgisch rallykampioenschap.
  Ford Fiësta : de Ieren Moffett Josh en Moffett Sam (nobele onbekenden en weliswaar beiden met een RRC, geen R5 - Josh werd wel derde algemeen in de ERC-proef van Ierland, Sam werd daar vierde); de Belgen Duquesne, Casier en Vanneste (momenteel allen niet ingeschreven in ERC).
  Citroën DS3 : De Nederlander Abbring, vorig jaar leider tot hij moest opgeven met mechanische problemen en ook piloot bij Hyundai in het WRC - hij wordt genavigeerd door Pieter Tsjoen; Vincent Verscheuren (team Goudeseune); Cherain (vorig jaar tweede met een Ford R5).
  Bryan Bouffier (piloot bij Hyundai in het WRC) rijdt in de kleuren van CuckooMobile van Stephen Vankemmel. In 2013 werd hij tweede, in 2011 werd hij ook tweede, maar werd dan uitgesloten.
  bryan bouffier cuckoomobile ieper
  Foto : Bryan Bouffier - CuckooMobile - Ieper '13

 • De Peugeot en de DS3 zijn tot nu toe niet het toonbeeld van betrouwbaarheid gebleken. De enigen die enigszins Loix van een tiende overwinning kunnen houden (Abbring, Lefebre en misschien Breen) zullen hun portie geluk zeker nodig hebben om gespaard te blijven van mechanische problemen.

  Er komen ook nog een aantal
  S2000 aan de start :
  Skoda Fabia :Tlustak (CZ)(opgave in 2014), Orsak (CZ)vorig jaar eindigde hij tiende, (beiden hebben ervaring in Ieper), Tarabus (CZ)(eerste deelname in Ieper), Kristiansen (NOR)(ging vorig jaar van de baan met een Fabia R2), McCormack (GB) ( onervaren in Ieper)
  Ford Fiësta : Thorburn (GB) (eerste deelname in Ieper)
  Peugeot 207 : Claudie Tanghe

  François Delecour zal in Ieper aan de start verschijnen met een
  Porsche uit de stal van Tuthill in de klasse R-GT. (Voorlopig de enige Porsche ingeschreven voor het ERC). De deelnemers die ingeschreven zijn voor het ERC (ook de junior ERC's) zullen starten voor de deelnemers die niet ingeschreven zijn in het ERC. Om ingeschreven te zijn dient men het ERC-inschrijvingsgeld te betalen aan Eurosport. Dit varieert van 3000 euro in ERC1, tot 1000 euro voor ERC3 (2000 euro voor ERC2) per seizoen, per auto.
  ERC1 zijn de toppers met een R5, een RRC of een S2000, ERC2 zijn de rijders met een R4 (daarin zitten de vroegere grote groep N's (N4)). De leider in ERC2, de Tsjech Stajf Vojtech komt met een Subaru Impreza.
  ERC3 is dan weer voor rijders met een R1, R2 of R3 met de juniors (jonger dan 27 jaar).
  Naast de Opels (waarvan verder sprake) is de belangrijkse junior-vertegenwoordiger
  Ingram met een Peugeot 208 R2 (voorlopig tweede in ERC3)
  ERC Ladies erc junior
  De dames worden vertegenwoordigd door de Bulgaarse blonde
  Ekaterina Stratieva (met de Hongaarse co-pilote NYIRFAS "yulianna") met een Citroën C2 R2. Vorig jaar werd Ekaterina 43ste (met een andere co-pilote).
  Foto : rechts Ekaterina Stratieva.
  ekaterana stratieva rally ieper

  Het Duitse ADAC
  Opel Rallye Junior Team Griebel-Clemens met een Adam R2 zijn ook al ingeschreven. In hetzefde team rijden ook de Zweden Bergkvist-Sjöberg. Hij is leider in ERC3 bij de piloten.
  In 2014 toonde Marijan Griebel mooie dingen met de nieuwe Adam R2. Ook Bruno Thiry bestuurde toen dergelijke wagen. Het ADAC Opel Rallye Junior Team staat trouwens aan de leiding in het ERC3 klassement voor teams. Ook de Duitser Tannert komt met een Adam.

  De vaste nummers die gebruikt worden in het Belgisch kampioenschap (een wat ongelukkige overname van het systeem uit het WK), zijn in Ieper niet van toepassing.
  Andere deelnemers met een Porsche : Snijers, Duez en de Fransman Dumas genavigeerd door de ervaren Fransman Giraudet.

Bij de historic rally is het vooral uitkijken naar de 'nieuwe' generatie. Vanaf dit jaar zijn ook wagens die gehomologeerd zijn tot 31/12/1990 bruikbaar. Auto's als een Subaru Legacy, een Lancia Delta 16v, een BMW M3 en een Ford Sierra Cosworth zijn dus toegelaten in historic. Paul Lietaer wil alvast zo een Legacy aan de start brengen in het Europees gedeelte van de historic rally. Melissa Debackere wil een BMW M3 inzetten.
     Links  | Akoya Pearl

     Webdesign Nico Leeuwerck © Disclaimer


Foto NL - Uiterste links een lachende Bryan Bouffier (WRC Duitsland)