Laatste update : 09-05-24 | Home | Contact  


Rally Ieper | VIP autosport | WRC |BRC en andere | Rallycross | News

   

RX RALLYCROSS : VANAF 2019 IN FRANCORCHAMPS

logo_rx_rallycross
bekijk hier nu :
KALENDER WK RALLYCROSS 2019

Wereldkampioenschap rallycross strijkt neer in België.

Geschiedenis.Rallycross ontstond in 1967 in Groot-Brittannië onder impuls van ITV producer Robert Reed, die sportprogramma's maakte. Op 4 februari 1967 werd in Lydden Hill de eerste rallycross verreden. Eerst ITV en later ook de BBC brachten rallycross op het tv-scherm op zaterdagnamiddag. In 1969 werd de eerste rallycross op het Europese vasteland verreden, in het Nederlandse Elst. Twee jaar later volgde Scandinavië met een manches in het Zweedse Hedevora. Vanaf 1973 ontstond er een Europees kampioenschap met wedstrijden, dat in 1976 door de FIA erkend werd. Zowel in Nederland als België waren wedstrijden. Vanaf 2013 gaf de FIA (Internationale autosportorganisatie) de promotie en organisatie in handen van een promotor (IMG), die een nieuwe Europees kampioenschap organiseerde. Geen enkele wedstrijd uit de Benelux stond nog op die kalender, maar er was wel een alternatief kampioenschap 'European Rallycross Challenge' met wedstrijden in enkele landen waaronder België en Nederland.
Timur Timerzyanov won het Europees kampioenschap in 2013 en voor 2014 mocht de promotor voor het eerst een Wereldkampioenschap organiseren. Dit werd gewonnen door een Citroën DS3 (SuperCar) met de Noor Petter Solberg (geboren op 18 november 1974) aan het stuur, de eerste piloot die er in slaagde om in twee FIA-disciplines wereldkampioen te worden. In 2003 werd hij ook wereldkampioen rally met een Subaru Impreza WRC (eerste en enige Noor). Ook het seizoen 2015 werd gewonnen door Petter Solberg. Ekstrom won in 2016 en Kristofferson won de edities van 2017 en 2018.
Op termijn wordt het Europees en wereldkampioenschap volledig gescheiden.

RX Belgium. Vanaf de eerste editie van het WK Rallycross werd België opgenomen in de kalender. Daarvoor werd eerst uitgeweken naar het circuit "Jules Tacheny" in Mettet, dat speciaal voor de komst van RX Rallycross werd aangepast. Vanaf 2019 wordt gereden op Spa-Francorchamps op een nieuw aangelegd circuit.


     Links  | Akoya Pearl

     Webdesign Nico Leeuwerck © Disclaimer