Laatste update : 16-12-19 | Home | Contact  


WRC |BRC en andere | Rallycross | News

   

23e Ypres historic rally : 3,5 seconden verschil.

FIA Historic Ieper
Hoewel het deelnemersveld enigszins tegenviel (wel enkele mooie historic wagens zoals een zeldzame Fiat 131 Abarth (ingezet door een Hongaars team) en twee Lancia Delta's 16v, maar ze bleken veel te traag op de proeven), was de strijd bij de (FIA)historics spannend tot op de allerlaatste proef. De twee leiders vochten immers een secondenstrijd uit. Stefan Stouf - altijd al pechvogel in Ieper - was op zaterdagmorgen als leider gestart bij de FIA historic. Hij bleef zijn voorsprong van 20 à 30 seconden behouden. Paul Lietaer volgde met zijn nieuwe Subaru Legacy. Maar geleidelijk aan begon de Subaru het juiste ritme te vinden en op de langste proef van de wedstrijd - Hollebeke, 23,23 km - sloeg de ervaren Lietaer toe en deed 8 seconden beter dan zijn rivaal Stouf. De volgende, veel kortere proef Reninge (14,50 km), deed hij dit nog eens over en was hij maar liefst 10 sekonden sneller dan de Porsche van Stouf. Met nog 1 proef - Watou (14,29 km) te rijden is het verschil tussen Lietaer en de leider geslonken tot 2,3 sekonden...
Stouf haalt nog eens alles uit de kast... en blijkt op de laatste proef 1,1 seconde sneller dan de Subaru van Lietaer. Stouf wint dus voor het eerst de Ypres Historic rally met 3,5 sekonden verschil op een tevreden Paul Lietaer. De Fransman Chambon (Porsche) wordt derde op iets meer dan 4 minuten van de winnaar. Een gigantisch verschil dus. Vandoorne en Vanderspinnen, beiden met een Escort Mk1 worden vierde en vijfde op respektievelijk 7'52.2 en 8'23.5.
De Britse Mini-rijder Cameron wordt 18 en laatste op meer dan 35 minuten van de winnaar.

Historic nationaal
Ook bij de nationale deelnemers wint een Porsche (Glenn Janssens). Net als de Porsche van Delecour in de moderne rally werd deze wagen klaargestoomd door de Porsche-specialist Tuthill. Vermeulen (BMW E21) en Maes (Opel Kadett City) worden tweede en derde op respectievelijk 1'52.1 en 2'59.2
De 72-jarige Jimmy McRae, genavigeerd door Marc Vandemoortele met de SMS-Ascona A wordt mooi vijfde net voor de prachtige Ascona A van Vanhove. Mc Rae is eerste buitenlander. Patrick Mylleville (Porsche) is vierde.
Er finishen 40 deelnemers. De mooie Alfa Romeo Giulia GT eindigt op plaats 38 op meer dan 26 minuten, de Mercedes 190 2.3 16V is voorlaatste op meer dan 30 minuten, en ook hier is een Mini laatste op meer dan 54 minuten van de winnaar.


     Links  | Akoya Pearl

     Webdesign Nico Leeuwerck © Disclaimer


Foto NL - De stofwolk van de Porsche met nummer 206 - St. Stouf